Search Engines Brief Guide Logo
Google
Търси в WWW Търси в mimech.com
Главни интернет търсачки, най-добрите в Web
Главните търсачки са Вашият пътеводител в интернет, когато търсите нещо чрез ключови думи. Главните търсачки осигуряват най-директния път за намиране на това, което търсите в интернет. Просто напишете в полето за търсене ключовите думи, които Ви интересуват и натиснете Enter. Резултатите от търсенето ще бъдат подредени по значимост в следващата страница(и), която броузера Ви ще отвори. След което Вие можете да отваряте последователно страниците с резултати от търсенето докато намерите това, което търсите. Ако имате проблеми с първите резултати, опитайте с добавяне на допълнителни ключови думи, или използвайте опцията advanced search. Повечето от главните търсачки предлагат тази опция за търсене с много допълнителни възможности за прецизиране на търсения обект.
Коя от главните търсачки да използваме е въпрос на личен избор. Някои търсачки имат повече индексирани сайтове в каталога си, но други връщат по адекватни резултати при търсене. Изредените по-долу главни търсачки са добре известни и често използвани от интернет потребителите. Тези главни търсачки имат огромни и периодично обновявани бази-данни, добро поддържане и връщат полезни и адекватни резултати. За притежателите на интернет сайт главните търсачки са най-значимите заради възможния трафик който биха генерирали ако съответния сайт попадне в каталозите им. Все пак е нужна сериозна работа за оптимален web дизайн на сайта и неговата реклама в интернет, преди достигане на добро класиране в търсачките и много посетители.

Списък на главните търсачки в интернет:

Google е търсачка, безспорен лидер в Интернет пространството за момента, чиито резултати при търсене зависят от значението на съдържанието и популярността на интернет сайта. Всички страници складирани в каталога на Google могат да се видят във вида, в който са индексирани. Google е най-популярната и активно използвана търсачка понастоящем. През миналия месец Google доведе 65 % от външните посетители към сайта ни Интернет Търсачки в Web.
Yahoo! показва резултати при търсене от своята собствена търсачка анонсираната през Февруари 2004. В момента Yahoo! притежава платената търсачка Overture и доставчика на търсещи услуги Inktomi. Чрез Overture Yahoo! е собственик също и на търсачките AltaVista и Alltheweb, и двете сред най-популярните средства за търсене в мрежата.
MSN Search е web търсачка от Microsoft, чийто резултати се захранват от директорията LookSmart модифицирани от собствен редакторски екип. Същевременно Microsoft работи по създаване на собствена търсачка и MSN ползва собствени роботи сканиране и индексиране на мрежата.
Ask Jeeves е търсачка редактирана от хора, която позволява на потребителите да задават въпроси без да познават техниката на търсене в мрежата. При търсене Ask Jeeves включва и резултатите от търсачките Teoma и Direct Hit, които притежава.
AOL International позволява търсене в интернет и своята директория. Резултатите при търсене за интернет сайтове идват от Open Directory а Inktomi осигурява тези за web страниците.
AltaVista е сред най-големите търсачки в интернет. Предлага превод на резултатите и търсене на мултимедия.
AllTheWeb търсачка, целяща да индексира всичко в Web. Предлага търсене на картинки, видео, MP3 and FTP.
Netscape Search предлага търсене в интернет като резултатите идват от Open Directory и Google.
LookSmart е web директория съставяна от редактори, която се използва от търсачки като MSN Search, Excite и други партньори.
Inktomi е търсачка, чийто каталог е наличен само чрез нейните партньори, независимо че техните резултати малко се различават.
Teoma е crawler-базирана търсачка, която предоставя адекватни резултати при търсене както и някои допълнителни опции.
WiseNut е търсачка собственост на LookSmart, представя адекватни резултати чрез нейния огромен каталог от web сайтове.
Lycos: е интернет търсачка с модел на директория, някои от резултатите идват от AllTheWeb и Open Directory project.

Открийте как мета търсачките осигуряват комбинирани резултати от различни търсачки, или опитайте платените търсачки ако търсите стоки или услуги.